חשיבות הפגישה הנפרדת בגישור: מה מגשר מקצועי עושה בה ואיך היא תורמת לתהליך?

הגישור הוא אחד הכלים החזקים ביותר לפתרון סכסוכים. ככל שמדובר בעסקים, גישור יכול להוות פתרון יעיל, חסכוני ומהיר להליכי משפט ארוכים ומורכבים. אחד הכלים המרכזיים בתהליך הגישור הוא הפגישה הנפרדת, שלעיתים נתפסת כשלב המעורר שאלות או אף לא נחוץ.
אז מה בעצם קורה בפגישה כזו, איך היא תורמת להליך ומה חשוב לדעת עליה?

מהי פגישה נפרדת בגישור?

הפגישה הנפרדת היא שלב חשוב בהליך הגישור, שבו כל צד נפגש בנפרד עם המגשר. על פגישה זו יש סודיות נוספת בין המגשר לאותו צד.

איך המגשר פועל בפגישה הנפרדת?

  1. שמיעת הצדדים בלי שיפוטיות: המגשר מקשיב בקשב רב, מבלי לשפוט או להעריך. הוא מעודד את כל צד לדבר בגלוי על רגשותיו, חששותיו, וצרכיו. לפעמים, אנשים נוטים להחביא את הדברים האמיתיים, שמפריעים להם, כשהם נמצאים בנוכחות הצד השני. הפגישה הנפרדת מאפשרת לשחרר את הכעסים ולהביע את מה שבאמת מרגישים בחופשיות.
  2. זיהוי האינטרסים: במקום להתמקד רק בעמדות (מה כל צד רוצה), המגשר מנסה להבין את האינטרסים העמוקים יותר של כל צד. לדוגמה, ייתכן שצד אחד ידרוש פיצוי כספי, אך האינטרס האמיתי שלו יכול להיות יותר מורכב: הוא עשוי לרצות תחושת כבוד מהצד השני או להבטיח שיציבו גבולות ברורים שימנעו תקלות בעתיד.
  3. חשיבה על הצעות יצירתיות: המגשר יכול לחשוב ביחד עם הצד ו/או להציע בעצמו דרכים יצירתיות לפתרון הסכסוך, שיכולות לשרת את שני הצדדים, מבלי להיתקל בסירוב מיידי. ההצעות יכולות לכלול פשרות שיכולות להיתפס כהוגנות יותר או אפילו פתרונות שמיועדים להפחית את המתח בין הצדדים.
  4. הבנת הדינמיקה הפנימית: פגישות נפרדות מאפשרות למגשר להבין את הדינמיקה הפנימית בכל צד, שיכולה להיות קריטית לפתרון הבעיה. ייתכן ששחקנים נוספים מעורבים בסכסוך, או שבני המשפחה או עובדים מפעילים לחצים על הצדדים.
  5. עריכת בוחן מציאות והשוואה לסטנדרט: בפגישה הנפרדת, המגשר עורך "בוחן מציאות" שבו הוא מציג לכל צד את המצב האמיתי והמציאותי של המחלוקת, תוך השוואה לנורמות ולסטנדרטים המקובלים בשוק או בחוק. הוא עוזר לכל צד לראות את הסכסוך מנעליו של הצד השני, ומסביר כיצד דרישותיו עשויות להיתקל בקשיים אם לא יותאמו למציאות.
    המגשר למעשה מסייע להם להסתכל מעבר למשקפי הכעס והאכזבה, ולראות את המצב בצורה אובייקטיבית יותר. כל זאת נעשה במטרה לקרב את הצדדים לנקודת הסכמה ולמצוא פתרון שמכבד ומיטיב עם האינטרסים של כולם.

    איך הפגישה הנפרדת תורמת לתהליך הגישור?
  1. הפחתת מתחים וחיזוק תחושת הביטחון: הפגישה הנפרדת מאפשרת לכל צד להרגיש יותר בטוח לדבר על מה שבאמת מפריע לו, מבלי לחשוש שמה שהוא אומר יגרור תגובה חריפה מצד השני או ינוצל נגדו בהמשך. בנוסף, הפגישה הנפרדת יוצרת תחושה שהקול שלו נשמע. זהו צעד משמעותי בהפחתת המתחים שנוצרים לעיתים במפגשים משותפים, ויכול להוביל לסביבה יותר פתוחה לשיתוף פעולה והגעה להסכמות.
  2. הכנה לפגישה המשותפת: הפגישה הנפרדת מסייעת למגשר להבין את הצרכים של כל צד, מה שמאפשר לו לגשר בין העמדות השונות בצורה מקצועית יותר.
  3. איתור בעיות שורשיות: לעיתים, המחלוקות בין הצדדים עשויות להיות תוצאה של אי-הבנה או של בעיות שורשיות שלא קשורות ישירות לנושא העיקרי. הפגישה הנפרדת מאפשרת למגשר לזהות את הבעיות העמוקות יותר ולתת להם מענה, מה שמוביל לפתרון כולל של הסכסוך.

סיכום

הפגישה הנפרדת בגישור אינה "פשוטה" כמו שהיא עשויה להיראות על פניו. מדובר בכלי משמעותי ומדויק שמסייע למגשר לסייע לצדדים לפתור סכסוכים בצורה אפקטיבית ונטולת מתחים.
עם מגשר מיומן, הפגישה הנפרדת יכולה להוביל להבהרה של עמדות וציפיות הצדדים, להסכמות מקדמיות, לבניית אווירה של אמון, שיתוף פעולה וחיזוק הביטחון של הצדדים ולהגעה לפתרונות יצירתיים שמתאימים לכל המעורבים, על מנת לייתר הליכים משפטיים. חשוב להבין כי בפגישה הנפרדת המגשר אינו לוקח צד, אלא מסייע לכל צד לראות את התמונה הגדולה במטרה להגיע להסכמות מועילות לשני הצדדים.

אם אתם מצויים בסכסוך או במשבר בעסקכם, אל תהססו לפנות אלינו, אנו כאן כדי לעזור לכם למצוא את הפתרון הטוב ביותר.