גישור לפני תביעה: הדרך החכמה לפתור סכסוכים

גישור לפני תביעה: הדרך החכמה לפתור סכסוכים

במקום להיכנס למערבולת של הליכים משפטיים ארוכים ויקרים, כדאי לשקול גישור כחלופה ראשונה לפתרון הסכסוך שלך. תהליך הגישור לא רק שיכול לחסוך לכם זמן וכסף, אלא גם מאפשר פתרון מותאם אישית, שמסייע בשימור קשרים חיוביים לעתיד.

הנה כמה סיבות למה כדאי לנסות גישור לפני הגשת תביעה:

1. חיסכון בזמן ובכסף

הליך משפטי עשוי להימשך חודשים ואף שנים, עם עלויות גבוהות של אגרות, שכ"ט עורכי דין והוצאות נלוות. לעומת זאת, הליך גישור יכול להניב תוצאה המסיימת את הסכסוך תוך שעות ספורות, בעלות הרבה יותר נמוכה. זמן הוא כסף, ולגישור יש את היתרון הברור של פתרון מהיר, שמפחית את העומס הכלכלי והפסדי הזמן.

2. שימור קשרים אישיים ועסקיים

בגישור, הצדדים זוכים להיחשף לעמדות ולרגשות של כל אחד מהם בסביבה נינוחה ומכבדת. זהו יתרון משמעותי, במיוחד בסכסוכים עסקיים, שבהם המטרה היא לא רק פתרון מיידי, אלא גם שמירה על קשרים מקצועיים לעתיד. שיח פתוח, בסיוע מגשר מנוסה, עשוי להפוך סכסוך לעסקה מועילה לשני הצדדים.

3. שליטה על התוצאה

בגישור, כל צד שומר לעצמו שליטה מלאה בתוצאה. בניגוד להליך המשפטי, שבו החלטת השופט עלולה להוות הפתעה לא צפויה, בגישור הצדדים הם אלה ש"מחזיקים את המושכות" ומחליטים מה יהיה הפתרון. המגשר מסייע לצדדים לבנות הסכם שמשרת את האינטרסים שלהם, ולמצוא פתרונות יצירתיים שיכולים להתאים בדיוק לצרכים האישיים והעסקיים של הצדדים.

4. הבנה מעמיקה של הסכסוך

הגישור מאפשר לצדדים לבחון את הסכסוך באופן מעמיק יותר. במהלך ההליך, כל צד מקבל הזדמנות להעלות את עמדותיו ואת רגשותיו, ובסופו של דבר להבין את האינטרסים העמוקים שמניעים את כל אחד מהם. המגשר לא רק משמש מתווך בין הצדדים, אלא גם מסייע להם להבין את שורש הסכסוך, כך שניתן לגשת אליו בצורה ממוקדת ומועילה יותר.

בכך, תהליך הגישור פותח אופציות יצירתיות ומגוונות לפתרון הסכסוך, שלעתים לא היו נחשפות ו/או אפשריות כלל בהליך משפטי (לאור סעדים ספציפיים שאפשר לבקש), ומשאיר הרבה יותר אפשרויות לפתרון על השולחן. פנייה מוקדמת לגישור בהכרח יכולה להוביל לפתרונות רבים ו/או טובים יותר, מאשר גישור שמתנהל לאחר הגשת תביעה לבית המשפט, שכן הסכסוך באותה העת כבר לובה, הצדדים הפכו לניצים, הוטחו האשמות והושקעו משאבים כספיים רבים. זה לא אומר שגישור אינו אפשרי בשלב הזה (מרבית הגישורים בישראל מגיעים לגישור לאחר תביעה), אבל בהכרח יש פחות אופציות לפתרון ולכן סטטיסטית רק כ- 50% מהגישורים מסתיימים בהצלחה.

בנוסף, חשוב לציין כי הליך הגישור הוא הליך סודי. כל מידע שנחשף ו/או עולה במהלך הגישור נשאר חסוי ואינו ניתן לשימוש בהליך משפטי עתידי אם הגישור לא צלח.

 אווירה נינוחה ומכבדת

בניגוד להליכים משפטיים שמתנהלים באולמות בית המשפט הפורמליים, הליך הגישור מתנהל בסביבה נינוחה ולא רשמית. הגישור נקבע למועד שנוח לכל הצדדים, בחדר ישיבות נעים עם קפה וכיבוד קל. המגשר אחראי לשמור על שיח מכבד ונעים, במטרה להפחית את המתח וליצור אווירה שבה כל צד מרגיש בנוח להביע את עמדותיו. תהליך זה מעודד שיח פתוח ופתרון הסכסוך בדרך פחות אגרסיבית ויותר בונה.

6. תחושת מחויבות להסכם

אחת הסיבות המרכזיות להצלחת גישור היא התחושה המושגת והמעצימה של כל צד, שהיה חלק מהתהליך והפתרון. על פי מחקרים, כ-90% מההסכמים המושגים בגישור מקוימים בפועל. ההסכם שהושג בגישור גורם לצדדים להרגיש מחויבים לו, מה שמבטיח סיכוי גבוה יותר שהפתרון יתממש ומונע מהם לחזור לסכסוך.

לסיכום

גישור לפני הגשת תביעה הוא צעד חכם שיכול לחסוך לכם זמן, כסף וחרדות מיותרות. יתרונו הגדול של הגישור הוא ביכולתו להציע פתרונות מותאמים אישית, שלוקחים בחשבון את הצרכים והאינטרסים של כל צד, ולהבטיח שמירה על קשרים מקצועיים לעתיד.
אם אתם מצויים בסכסוך או במשבר בעסקכם, אל תהססו לפנות אלינו, אנו כאן כדי לעזור לכם למצוא את הפתרון הטוב ביותר.